Lainalaskuri avuksi kevään ja kesän hankintoihin

Lämmin ja aurinkoinen kevät herättää monet suomalaiset ajattelemaan remontointia, rakentamista, puutarhan ehostamista ja saa ihmiset touhuamaan aktiivisesti. Monet remontoivat mökkiä, rakentavat laiturin tai myllertävät pihansa uuteen uskoon. Myös katto- ja julkisivuremontit ovat suosittuja vuosi toisensa jälkeen.

Kun perusasiat on hoidettu kuntoon, moni kaipaa omaa aikaa: lomamatkasta haaveillaan koko perheen kesken ja joitakin saattavat houkuttaa erilaiset kulkuneuvot, kuten harrastemenopelit moottoripyörä, vene tai museoajoneuvo. Käykö sinullekin kuitenkin samoin, kuten monelle muulle isosti unelmoivalle: katsoessasi tilin saldoa tai lompakkoasi eivät unelmat ja saldo eivät kohtaa ollenkaan? Lainalaskuri saattaa silloin olla sinulle ratkaisu.

Kevät ja kesä tuovat mukanaan hankintoja

On selvää, että kesällä rahaa kuluu enemmän kuin niin sanotussa perusarjessa. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että kukkaronnyörejä pitää kiristää koko ajan enemmän arjessa syksyn ja talven ajan, jotta kesällä pääsee toteuttamaan unelmiaan, vaan on muitakin vaihtoehtoja. Pankkien myöntämät kulutusluotot ja luottokortit ovat järkevästi käytettynä helppoja keinoja tasapainottaa taloutta. Molempia näitä luottomuotoja yhdistää se, ettei vakuuksia tai takaajia tarvita.

Koska kevät ja kesä tosiaan tuovat jokaisessa perheessä mukanaan uusia hankintoja ja kesällä matkustetaan yllättävän paljon, kannattaa myös kaikki hankinnat ja esimerkiksi hotellivaraukset lomamatkoja varten kilpailuttaa. Kilpailuttaminen on nykyään suosittua, ja kaikista hankinnoista on suotavaa pyytää mahdollisimman monia tarjouksia ja käyttää apuna ilmaisia vertailusivustoja. Vertailusivustot ovat auttaneet jo tuhansia perheitä viimeisen vuosikymmenen aikana tekemään taloudellisesti järkevämpiä ratkaisuja.

Lainaa haetaan yleensä etukäteen isompien hankintojen, kuten veneen, mökin tai remontin, rahoittamiseen. Usein lainaan otetaan vähän joustovaraa, jos tulee houkutus ostaa isompi mökki vaikka meren rannalta, tehdä aiottua isompaa remonttia tai hankkia vaikka hieman kalliimpi ja laadukkaampi vene. Nälkä voi niin sanotusti kasvaa syödessä. Maksusuunnitelmaa ei kuitenkaan kannata asettaa liian kireäksi, jottei oma talous mene liian tiukalle. On huolehdittava, että rahaa jää myös säästöön.

Budjetointi kannattaa arjen hankinnoissa

Jos mielit jotakin uutta hankintaa, kannattaa budjetoida etukäteen omat tämänhetkiset tulot ja menot eli kirjata ylös paperille kaikki euromäärät perheen tuloista, kiinteistä menoista sekä joustovara yllätyksiin. Budjetointia kannattaa muutenkin harrastaa säännöllisesti, koska tällöin pysyy ajan tasalla omasta taloudestaan ja sen kehittymisestä.

Jos budjetissa on säätövaraa suuntaan tai toiseen, se tulee huomioida lainaa haettaessa. Varsinkin jos rasitteena on erilaisia osamaksusopimuksia aiemmista hankinnoista, voi olla järkevää hakea uutta lainaa sen verran enemmän, että voi hoitaa muut osamaksut samalla pois alta ja lyhentää tämän jälkeen vain yhtä ainoaa lainaa. On muistettava, että kaikkien lainojen ja osamaksujen kohdalla kokonaisluottokustannukset kasvavat suhteessa laina-ajan pidentymiseen.

Miten ja miksi henkilökohtainen budjetti laaditaan?

Budjetin laatiminen tehdään siksi, että ihmiselle hahmottuu, mihin kaikkeen tulot kuukaudessa riittävät vai riittävätkö ollenkaan. Budjettia laadittaessa on tärkeää listata ja laskea yhteen kaikki kuukausittaiset tulot ja menot.

On tärkeää merkitä budjettiin tiedot edellisen kuukauden osalta ja mielellään vielä puoli vuotta taaksepäin jos mahdollista, koska tällöin tulee varmasti huomioitua myös sellaisia laskuja ja osa-maksuja, joita ei lyhennetä esimerkiksi kuukausittain. Tällaisia laskuja voivat olla esimerkiksi erilaiset vakuutuslaskut tai ajoneuvoihin liittyvät menoerät.

Budjetti on hyvä apuri arjen asioissa. Se toimii apurina myös jatkossa oman talouden suunnittelussa, kun on tarkka tieto siitä, minkälaisia kulueriä talouteen kuuluu. Koska taloutta ja elämää ei voi kukaan ennakoida ja yllätyksiä tapahtuu, on taloudessa on hyvä olla kuukausittaista joustovaraa. Mikäli lainalle tulee tarvetta, kannattaa hyödyntää lainalaskuria.

Lainalaskuri avuksi budjetointiin

Lainalaskurin avulla voi selvittää helposti kaikki haettavaan lainaan kohdistuvat kulut ja maksut, maksuerien lukumäärän ja todellisen vuosikoron. Lisäksi laskurin avulla näkee, miten kustannukset tulevat jakautumaan lainan lyhennysten, korkojen ja laina-ajan mukaan. Lainalaskuria voi käyttää muun muassa kulutus- ja joustoluottojen, luottokorttien tai osamaksujen kustannusten laskemiseen.

  • Lainalaskurin käyttö helpottaa suuresti oman talouden budjetoinnissa ja suunnittelussa.
  • Nykyään on monia erilaisia rahoitusvaihtoehtoja sekä pienten että suurten hankintojen ja arjen kulutuksen rahoittamiseen.
  • Tulee kuitenkin muistaa, että laina on aina maksettava takaisin korkojen kera, joten mitään turhaa lainarahalla ei kannata ostaa. Tämän vuoksi kannattaa valita lainalleen mahdollisimman lyhyt laina-aika.

Lainalaskurin käyttäminen ei velvoita sinua mihinkään, etkä lainoja hakieassasi ole velvoitettu hyväksymään sinulle esitettyjä tarjouksia. Listatut lainatarjoukset ovat vapaasti tarkasteltavissasi ja niihin on kirjattu määräaika, johon mennessä mahdollinen lainatarjous pitäisi hyväksyä. Lainalaskurin käyttäminen ja lainahakemuksen tekeminen antavat sinulle kuitenkin arvokasta tietoa siitä millaista lainaa sinulle voitaisiin myöntää milläkin ehdoilla.

Miten edetä lainahakemuksen kanssa?

Jos lainalaskuri antaa sinulle positiivisen tuloksen ja voisit taloutesi puolesta hakea lainaa, kannattaa lainahakemus tehdä samalla kertaa samassa palvelussa. Ilmainen lainavertailu on nopea ja vaivaton tapa kilpailuttaa kymmeniä pankkeja samanaikaisesti vain yhdellä lainahakemuksella. Saatuasi tarjoukset pankeista vertailu helpottuu huomattavasti ja lainat voi asettaa haluamaansa järjestykseen esimerkiksi alhaisimman koron tarjoavien kesken.

Hakemuksen täyttämiseen menee vain muutama minuutti, jos sinulla on budjetissasi kaikki tarvittavat tiedot huomioituna: syötät vain kyseiset tiedot suoraan lainahakemukselle ja lainat kilpailutetaan puolestasi. Hakemus kannattaa tehdä myös siinä tapauksessa, mikäli sinulla on jo ennestään lainaa, mutta tarvitsisit lisää uuden hankinnan tai remontin vuoksi. Sama hakemus käy myös lainan uudelleenrahoittamiseen ja lopputuloksena saat vertailukelpoiset tarjoukset eteesi ilmaiseksi.

Ei ole kannattavaa maksaa monesta lainasta kustannuksia turhaan, joten säännöllinen vertailu ja kilpailuttaminen on lähes suotavaa jokaiselle. Kokeile sinäkin lainalaskuria jo tänään ja ylläty kuinka paljon voit säästää korkokuluissa.