5 faktaa lainalaskureista – UKK

Lainalaskureista on liikkeellä oikean tiedon lisäksi myös valheellista tietoa. Siksi onkin syytä selvittää muutama tärkeä pointti, jos laskurin käyttö epäilyttää.

Usein kysyttyjä kysymyksiä lainalaskurista

Kun suunnittelee lainan ottamista, on laskuri tällöin hyvä apuväline, mutta se ei sido missään vaiheessa ottamaan lainaa. Laskuria voi käyttää erilaisten lainojen kuukausierien, kokonaiskustannusten tai sopivimman laina-ajan arvioimiseen turvallisesti ilman pelkoa, että sitoutuisi jatkotoimenpiteisiin. Sillä voi lisäksi kokeilla, miten esimerkiksi laina-ajan muuttaminen vaikuttaa kuukausierään tai kuinka paljon koron nouseminen voisi nostaa kokonaiskustannuksia.
Lainalaskurissa kysytään kaiken kaikkiaan viittä eri asiaa: lainasummaa, laina-aikaa, korkoa, lainan perustamiskustannuksia sekä tilinhoitomaksujen määrää. Nämä tiedot ovat välttämättömiä, jotta laskuri antaisi luotettavan tuloksen. Laskuriin ei siis tarvitse syöttää mitään henkilökohtaisia tietoja, vaan ainoastaan lainaan liittyviä yksityiskohtia. Vasta lainaa kilpailutettaessa tarvitaan tarkempia tietoja. On kuitenkin tärkeää huomioida, että lainalaskuri on eri asia kuin lainojen kilpailuttaminen.
Kun kysytyt tiedot on syötetty lainalaskuriin, kertoo se luotettavasti kaikki lainan kulut. Se myös erittelee kulut niin, että ne on helppo hahmottaa ja vertailla niiden pohjalta eri lainoja keskenään. Laskuri kertoo kaiken kaikkiaan lainan kokonaiskustannukset, tilinhoitomaksujen kokonaiskustannukset sekä lainan ja lainakustannusten yhteissumman. Se laskee lisäksi aina myös todellisen vuosikoron, mikä sisältää myös muita lainasta aiheutuvia kustannuksia nimelliskoron lisäksi. Kun etsii edullisinta lainaa, luotettavin vertailuluku onkin silloin vuosikorko. Kulujen lisäksi laskuri kertoo myös kuukausierän määrän halutulla laina-ajalla. Jos esimerkiksi haluaa mitoittaa kuukausierät tietyn suuruiseksi, laskurissa voi säätää laina-aikaa juuri siihen nähden sopivan pituiseksi.
Netti tarjoaa paljon erilaisia lainalaskureita. Laskurit ovatkin hyvin suosittuja nykyään, sillä ne auttavat helposti lainanottoon liittyvässä päätöksenteossa. Osa lainalaskureista on tarkoitettu erityisesti tietyntyyppisten lainojen, kuten asuntolainan, autolainan tai kulutusluoton laskemiseen. Laskureissa voi olla kuitenkin jonkin verran eroja lainan kustannusten tarkkuuden ilmoittamisessa.
Tulos, minkä laskuri antaa, ei koskaan takaa lainan saamista. Se ainoastaan auttaa kulujen arvioinnissa. Laskurin kautta lainahakemusta ei myöskään välitetä pankille tai rahalaitokselle, vaan hakemus täytyy aina tehdä itse. Lainahakemukseen tarvitaan myös enemmän tietoja kuin lainalaskuriin. Laskuri on kuitenkin hyödyllinen oman maksukyvyn arvioimisessa, sillä sen avulla on jo etukäteen selvitetty, millaisen kuukausierän talous voisi mahdollisesti kestää. Tällöin luonnollisesti pystyy tekemään realistisempia valintoja myöhemmin mahdollista lainahakemusta täytettäessä sekä laina-aikaa ja lainasummaa päätettäessä. Tällä tavalla lainahakemus tulee myös paljon todennäköisemmin hyväksytyksi.

Yhteenveto

  • Lainalaskuri on helppokäyttöinen ja nopea.
  • Lainalaskureita voi käyttää lainan kuukausierien, kokonaiskustannusten sekä laina-ajan arviointiin.
  • Laskurin käyttäminen ei sido ottamaan lainaa.
  • Laskuriin täytetään vain olennaiset tiedot sekä lainasta että lainanhakijasta – esimerkiksi lainasumma, laina-aika, korko, lainan perustamiskustannukset ja tilinhoitomaksujen määrä.
  • Laskuri kertoo kaiken kaikkiaan korkojen kokonaiskustannukset sekä myös laskee lainan todellisen vuosikoron mukaan.
  • Laskurin antama tulos ei ole koskaan tae lainan saamisesta, vaan se auttaa lainan kulujen arvioinnissa.
  • Lainalaskurin kautta ei koskaan välitetä lainahakemusta pankille tai rahalaitokselle, vaan hakemus on aina tehtävä erikseen.

On hyvä myös muistaa, että lainahakemusta varten tarvitaan aina enemmän tietoja kuin lainalaskuriin. Hakemusta varten kaikki liitteet kannattaakin hakea valmiiksi esille, vaikka niitä ei vielä hakemuksessa tarvittaisikaan. Samalla kuin kartoitetaan eri lainavaihtoehtoja on hyvä varmistaa, että oma taloudellinen tilanne on sellainen, että pystyy kattamaan lainan lyhennyksen joka kuukausi. Esimerkiksi Kuluttajaliitto antaa vinkkejä kokonaisvaltaisen taloussuunnitelman tekoon ja Takuusäätiön maksuvaralaskuri näyttää maksuvaran, joka on käytettävissä kaikkien velkojen maksuun kuukausittain. 

Oletko jo kokeillut lainalaskuria?